Ponudba

jabolkahruškebreskveostalo sadjezelenjavapakiranjesokovizima
jabolkahruškebreskveostalo sadjezelenjavapakiranjesokovizima

MLADI KROMPIR

Izgled

Manjši ovalni ali podolgovati (kifeljčar) plodovi.

OKUS

Slajši zaradi sladkorjev, ki se še niso uspeli spremeniti v škrob.

ZNAČILNOSTI

Zelo primeren za pečenje.

Razpoložljivost

Od sredine maja do konca avgusta.

KROMPIR

Izgled

Barva kožice:
bela, rumena, rjava, rdeča.

Barva mesa:
bela, krem, rumena.

TEKSTURA MESA

Čvrsto, moknato.

ZNAČILNOSTI

Vsebuje veliko škroba, vitamina C in B1.

Razpoložljivost

Od septembra do maja.

SOLATA

vrste

Kristalka, ledenka, hrastov list, mehka…

Razpoložljivost

Skozi celo leto.

značilnosti

Listnata solata ima tudi veliko vlaknin, ki v črevesju nabreknejo in nam dajejo občutek sitosti. Vsebuje vitamine B1, B2, B6, vitamin C, številne minerale, kot so kalij, fosfor in magnezij

zelje

vrste

Mlado, belo okroglo, ploščato in rdeče zelje.

Razpoložljivost

Od sredine maja naprej.

značilnosti

Zelje spada med vrtnine z najnižjo energijsko vrednostjo. Je vir prehranskih vlaknin, mnogih vitaminov, mineralov. Kislo zelje obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo.

šparglji

vrste

Beli, zeleni, vijolični, divji.

Razpoložljivost

Od sredine aprila do srede junija.

značilnosti

Prva spomladanska zelenjava. Znani kot odličen diuretik.

paprikA

okus

Sladka, polpekoča in pekoča.

izgled

Plodovi so okrogli ali podolgovati, zelene, rumene ali rdeče barve.

značilnosti

Visoka vsebnost vitamina C.

Razpoložljivost

Od sredine maja do konca oktobra.

paradižnik

vrstE

Solatni, pelati, češnjev, volovsko srce…

izgled

Rdeči, rumeni, mesnati, okrogli, grmičasti, rumeni.

značilnosti

Vsebuje likopen, ki mu da rdečo barvo.

Razpoložljivost

Od konca junija do sredine oktobra.

Kumare

vrstE

Solatne, gladke, za vlaganje.

izgled

Plod je zelen, trd in tudi surov užiten.

značilnosti

Odplaknejo strupe in poskrbijo za hidracijo telesa.

Razpoložljivost

Od sredine maja do oktobra.

bučke

vrstE

Zelene (zuccini), hokaido, maslene, muškatne.

značilnosti

Vsebujejo antioksidante – karotenoide. Delujejo proti vnetno.

Razpoložljivost

Od konca maja do konca leta.

čebula

vrstE

Mlada z zelenjem, bela, rjava, rdeča, por, raška čebula.

značilnosti

Je dober vir polifenolov (flavonoidov), vitamina C, B6 in mineralov kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij in fosfor. Preventivno deluje proti prehladom, dibetesu, srčnim boleznim, osteoporozo.

Razpoložljivost

Od maja naprej.

zelena zelenjava

vrstE

Blitva, špinača, peteršilj, brokoli, ohrovt, motovilec, rukola.

značilnosti

Zelena zelenjava je bogata s klorofilom in bogat vir vlaknin.

Razpoložljivost

Od zgodnje spomladi do pozne jeseni.

kapusnice

vrstE

Brokoli, cvetača, romanesko cvetača, kitajsko zelje, brstični ohrovt.

značilnosti

Vsebujejo veliko vode, malo maščobe in ogljikovih hidratov. Imajo nizko energijsko vrednost.

radič

vrstE

Rdeč, zelen, štrucar, castelfranco, treviso.

značilnosti

Vsebujejo grenčino intibin, ki pripomore k čiščenju organizma.

razpoložljivost

Od jeseni do spomladi.

jajčevec

vrstE

Okrogli, podolgovati, hruškasti, vijoličasti, beli...

značilnosti

V svoji lupini vsebujejo tudi močan antioksidant nasunin, ki daje jajčevcem značilno vijolično barvo.

razpoložljivost

Poleti in jeseni.

gomoljnice

vrstE

Zelena, koleraba, rdeča pesa, repa, črna redkev.

značilnosti

Užitni gomolji, ki rastejo pod zemljo.

razpoložljivost

V zimskem času.

česen

značilnosti

Je začimba in velja za naravni antibiotik. Ima značilen vonj in je sladkega, pekočega okusa.

razpoložljivost

Čez celo leto.

korenovke

vrste

Rumen in rdeč koren.

značilnosti

Bogat vir vitamina A.

razpoložljivost

Od poletja do spomladi.