Manjši ovalni ali podolgovati (kifeljčar) plodovi.
Slajši zaradi sladkorjev, ki se še niso uspeli spremeniti v škrob.
Zelo primeren za pečenje.
Od sredine maja do konca avgusta.
Barva kožice:
bela, rumena, rjava, rdeča.
Barva mesa:
bela, krem, rumena.
Čvrsto, moknato.
Vsebuje veliko škroba, vitamina C in B1.
Od septembra do maja.
Kristalka, ledenka, hrastov list, mehka…
Skozi celo leto.
Listnata solata ima tudi veliko vlaknin, ki v črevesju nabreknejo in nam dajejo občutek sitosti. Vsebuje vitamine B1, B2, B6, vitamin C, številne minerale, kot so kalij, fosfor in magnezij
Mlado, belo okroglo, ploščato in rdeče zelje.
Od sredine maja naprej.
Zelje spada med vrtnine z najnižjo energijsko vrednostjo. Je vir prehranskih vlaknin, mnogih vitaminov, mineralov. Kislo zelje obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo.
Beli, zeleni, vijolični, divji.
Od sredine aprila do srede junija.
Prva spomladanska zelenjava. Znani kot odličen diuretik.
Sladka, polpekoča in pekoča.
Plodovi so okrogli ali podolgovati, zelene, rumene ali rdeče barve.
Visoka vsebnost vitamina C.
Od sredine maja do konca oktobra.
Solatni, pelati, češnjev, volovsko srce…
Rdeči, rumeni, mesnati, okrogli, grmičasti, rumeni.
Vsebuje likopen, ki mu da rdečo barvo.
Od konca junija do sredine oktobra.
Solatne, gladke, za vlaganje.
Plod je zelen, trd in tudi surov užiten.
Odplaknejo strupe in poskrbijo za hidracijo telesa.
Od sredine maja do oktobra.
Zelene (zuccini), hokaido, maslene, muškatne.
Vsebujejo antioksidante – karotenoide. Delujejo proti vnetno.
Od konca maja do konca leta.
Mlada z zelenjem, bela, rjava, rdeča, por, raška čebula.
Je dober vir polifenolov (flavonoidov), vitamina C, B6 in mineralov kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij in fosfor. Preventivno deluje proti prehladom, dibetesu, srčnim boleznim, osteoporozo.
Od maja naprej.
Blitva, špinača, peteršilj, brokoli, ohrovt, motovilec, rukola.
Zelena zelenjava je bogata s klorofilom in bogat vir vlaknin.
Od zgodnje spomladi do pozne jeseni.
Brokoli, cvetača, romanesko cvetača, kitajsko zelje, brstični ohrovt.
Vsebujejo veliko vode, malo maščobe in ogljikovih hidratov. Imajo nizko energijsko vrednost.
Rdeč, zelen, štrucar, castelfranco, treviso.
Vsebujejo grenčino intibin, ki pripomore k čiščenju organizma.
Od jeseni do spomladi.
Okrogli, podolgovati, hruškasti, vijoličasti, beli...
V svoji lupini vsebujejo tudi močan antioksidant nasunin, ki daje jajčevcem značilno vijolično barvo.
Poleti in jeseni.
Zelena, koleraba, rdeča pesa, repa, črna redkev.
Užitni gomolji, ki rastejo pod zemljo.
V zimskem času.
Je začimba in velja za naravni antibiotik. Ima značilen vonj in je sladkega, pekočega okusa.
Čez celo leto.
Rumen in rdeč koren.
Bogat vir vitamina A.
Od poletja do spomladi.